Home > Kennisblog > 4 aandachtspunten in de ontwikkeling van zeer jonge kinderen

4 aandachtspunten in de ontwikkeling van zeer jonge kinderen

15 - februari - 2019

Het wordt steeds duidelijker dat de ontwikkeling van kinderen in de eerste 1001 dagen van het leven een cruciale fase is. Recent wetenschappelijk onderzoek toont dit aan. Er zijn 4 belangrijke aandachtspunten in de ontwikkeling van zeer jonge kinderen.

  1. Invloeden tijdens de zwangerschap en kort na de geboorte hebben invloed op de expressie van de genen. Dit proces wordt epigenetica genoemd.
  2. Zeer jonge kinderen kunnen profiteren van positieve, veilige en wederkerige relaties met volwassenen. Dit geldt niet alleen voor de ouders/ verzorgers. Pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, met name op de babygroepen, kunnen een compenserende factor zijn. Gelukkig wordt hier aandacht aan besteed tijdens de babyscholing vanuit de wet IKK.
  3. Een groot deel van het brein heeft zich ontwikkeld voor het derde levensjaar. Dit gebeurt met een fenomenale snelheid. Dit betekent overigens niet dat het daarmee klaar is, verre van dat.
  4. Verwaarlozing van kinderen heeft minstens net zo veel impact op de ontwikkeling van kinderen als fysieke mishandeling.

 

Bron: Center on the Developing Child: Harvard University