Home > Kennisblog > Wat is epigenetica?

Wat is epigenetica?

03 - juli - 2019

Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk professionals die met zeer jonge kinderen werken zijn. Met name tijdens de periode van de zwangerschap tot 2-jarige leeftijd, de eerste 1001 kritieke dagen, zijn zij cruciaal. Werk jij als gastouder, pedagogisch medewerker in de kinderopvang of in de geboortezorg? De universiteit van Harvard laat zien dat interventies van ouders/ verzorgers, maar ook die van professionals invloed kunnen hebben op hoe het genetisch materiaal tot uiting komt.

Genen zijn niet statisch. De expressie van de genen kan veranderen door ervaringen en invloeden tijdens de vroege ontwikkeling van kinderen. Het zeer jonge brein is kwetsbaar is voor epigenetische veranderingen. In perioden van snelle groei, en dat is het geval tijdens de eerste 1001 dagen, zijn kinderen extra kwetsbaar. Dit maakt deze periode ook kansrijk.

Onderstaande infographic van Harvard University maakt inzichtelijk hoe dit in zijn werk gaat. Wanneer je op de afbeelding klikt is de infographic goed zichtbaar.