Home > Kennisblog > Wij waren er vaak te laat bij

Wij waren er vaak te laat bij

01 - februari - 2020

Auteur: R. Thesing

Binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie hebben wij als onderzoekers en behandelaren gelukkig veel gezinnen en kinderen kunnen ondersteunen. Toch kwam het ook regelmatig voor dat gezinnen en kinderen keer op keer terugkwamen voor gesprekken met hulpverleners. 

Kinderen die wij ontmoetten hadden soms zeer veel moeite om anderen te vertrouwen. Vanuit een diepe angst om verlaten te worden konden zij met hun gedrag voor veel problemen zorgen. Kinderen testten hun ouders/ verzorgers bijvoorbeeld voortdurend uit om er zeker van te zijn dat zij zelfs met dit lastige gedrag niet verlaten zouden worden. Binnen andere gezinnen waren ouders niet voldoende in staat om goed af te stemmen op de behoeften van hun kinderen. Vaak door eigen problematiek.

Intensieve behandeling werd ingezet. Vaak zagen wij ouders en kinderen een positieve ontwikkeling doormaken. Gelukkig maar. We konden veel betekenen voor gezinnen.

Toch zagen wij ook dat kinderen en gezinnen keer op keer terugkomen voor gesprekken met hulpverleners. Vaak in een leeftijdsfase waarin andere ontwikkelingstaken een rol gingen spelen.

Bij deze kinderen, jongeren en ouders waren de eerste dagen in het leven vaak niet goed verlopen. De allereerste ervaringen hadden gigantische impact gehad op het verdere verloop van de ontwikkeling. Natuurlijk zijn vroege ervaringen niet altijd bepalend voor de rest van het leven. En is er op latere leeftijd nog heel veel wat je kunt doen.  Maar toch, misschien wanneer wij er eerder bij hadden kunnen zijn in het leven van deze kinderen hadden we zo veel meer kunnen doen.

Deze ervaringen en ontmoetingen zijn de redenen geweest om de organisatie 1001dagen® op te richten. Wij willen dat de eerste ervaringen van kinderen positief zijn. Thuis, in de kinderopvang, bij gastouders, waar dan ook. En dan met name tijdens de periode van de zwangerschap tot 2-jarige leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat dit de meest kansrijke, maar ook kwetsbare periode in de ontwikkeling is.

Vanuit 1001dagen® verzorgen wij trainingen voor kinderdagverblijven, gastouders en geboortezorg.